-
Levnadsvanor
- ANDT-strategi för Stockholms län
- Uppdrag tobaksprevention Stockholm
- Sluta-Röka-Linjen
- Elevhälsoportalen (förskola/skola)
- En frisk skolstart (förskoleklass)
- Friska barn (förskola)
- Handlingsprogram övervikt och fetma 2016–2020
- Hälsofrämjande gruppbostad
- IRIS – för bättre hälsa under graviditet och efter förlossning
- Matguiden
- SkolmatSverige (skola)
- Österåkerprojektet (skola)
- Analys och kartläggning
- Psykisk hälsa
- Implementering och utvärdering
- Nätverk för folkhälsofrågor
- Ämnesområden
- Levnadsvanor
- Befintlig sida: IRIS – för bättre hälsa under graviditet...
IRIS – för bättre hälsa under graviditet och efter förlossning
Att ha övervikt eller fetma när man blir gravid eller att gå upp kraftigt i vikt under graviditeten innebär ökade risker för både mamman och barnet. IRIS-studien undersökte om motiverande samtal kan hjälpa överviktiga kvinnor att förändra sina levnadsvanor under och efter graviditeten.
Bakgrund
År 2012 hade mer än var tredje kvinna som skrevs in i mödrahälsovården i Sverige övervikt eller fetma. Att ha övervikt eller fetma när man blir gravid eller att gå upp kraftigt i vikt under graviditeten innebär ökade risker för både mamman och barnet. Risken för komplikationer under graviditet och förlossning ökar liksom risken för att mamman får en kvarstående övervikt eller fetma efter graviditeten. Dessutom ökar övervikt hos mamman risken för att barnet ska bli överviktigt.
Mödrahälsovården når nästan alla gravida
Mödrahälsovård i Sverige är gratis och nästan alla kvinnor träffar en barnmorska under sin graviditet. Vidare är graviditeten en period då mottagligheten för hälsofrämjande förändringar tros vara särskilt stor eftersom ens levnadsvanor inte bara påverkar den egna hälsan utan även barnets.
IRIS-studiens syfte
IRIS syftar till att utveckla ett program för mödrahälsovården som skapar goda mat- och rörelsevanor under och efter graviditet, och därmed främjar viktnedgång efter förlossning. Förhoppningen är att få en evidensbaserad metod för att stödja kvinnor med övervikt och fetma till hälsofrämjande levnadsvanor och på så sätt skapa goda förutsättningar för både mamman och barnet.
IRIS-studien är en kontrollerad randomiserad studie som undersöker om motiverande samtal är en effektiv metod för att förändra sina mat- och rörelsevanor och i så fall när stödet bäst ges: under graviditet, efter förlossning eller både och.
Motiverande samtal
Motiverande samtal är en metod som utgår från kvinnan och hennes erfarenheter för att därmed ge ökad motivation och förmåga till att förändra sina mat- och rörelsevanor.
Gravida kvinnor med övervikt eller måttlig fetma rekryteras vid inskrivning till mödrahälsovården.
Kvinnorna följs till och med ett år efter förlossning. Då utvärderas förändringar i vikt samt mat- och rörelsevanor.
Studien kommer även att undersöka om preventionsprogrammet är kostnadseffektivt.