Matguiden guidar till hälsosamma matvanor för äldre

Energibehovet hos äldre kan variera mycket beroende på ålder, vikt och graden av fysiskt aktivitet. Därför har det som en del av Matguiden tagits fram praktiska exempel på hur mat och måltider kan komponeras för män och kvinnor i åldern 61-74 år.

Det vi behöver äta för att må bra uttrycks ofta i termer av näringsämnen och energiprocent. Vad det innebär i praktiken kan ibland vara svårt att förstå. Matguiden har utvidgats med information och näringsberäknade exempel på hälsosamma matval för män och kvinnor i åldern 61-74 år.

– När vi blir äldre minskar energibehovet. Ofta ändras även dagliga rörelsevanor, inte minst när man slutar vara yrkesverksam. Då kan det vara bra att se över sina mat- och rörelsevanor liksom portionsmängder, säger Andrea Friedl, nutritionist vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Nordiska näringsrekommendationer

Matguiden bygger på de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) som sammanfattar hur vi kan äta hälsosamt och förebygga vanliga sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlssjukdomar, diabetes och cancer.  

– Slutsatsen i de nordiska rekommendationerna är att det är hälsofrämjande att äta mycket grönsaker, frukt och bär samt att regelbundet äta baljväxter, nötter och frön, fisk och skaldjur samt att välja fullkornsprodukter, magra mjölkprodukter, vegetabiliska oljor och matfetter, säger Andrea Friedl.

Daglig fysisk aktivitet rekommenderas också och ses som en viktig del i en hälsosam livsstil.

Hälsosamma matvanor

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES), inom Stockholms läns landsting, arbetar med informationsinsatser för att främja hälsosamma matvanor i befolkningen och utveckla nya program. Matguiden är utvecklad för att stödja vuxna, äldre, barn och gravida att äta hälsosamt enligt näringsrekommendationerna.

Publicerad 2015-09-04

Kontaktperson: Andrea Friedl