Fler får råd om fysisk aktivitet inom vården

Allt fler stockholmare får råd om motion och träning när de söker sig till vården. Under 2015 fick närmare 54 000 personer råd om fysisk aktivitet inom vården, vilket är en ökning med 32 procent.

Fysisk aktivitet är bra för både fysisk och psykisk hälsa och kan bland annat motverka hjärtkärlsjukdom, typ 2-diabetes, fetma och depression. Vården kan använda sig av fysisk aktivitet genom rådgivning och även ge fysisk aktivitet på recept (FaR). 

- En modern hälso- och sjukvård ska inte bara bota och lindra utan också förebygga sjukdom. Vi vet att motion och träning är bra för att både behandla och förebygga, men det kan ibland vara svårt att komma igång eller veta hur man ska göra, skriver Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, i ett pressmeddelande. 

Flest råd om fysisk aktivitet ges på husläkarmottagningar. Var personen bor är avgörande för rådgivning om motion och träning. Flest råd om fysisk aktivitet fick patienter i Hässelby-Vällingby där 61 personer på 1 000 invånare fick råd om att röra på sig. I Farsta fick bara två personer på1 000 invånare råd om motion och träning.

- Variationer inom länet kan bero på olika behov men också olika arbetssätt. Läkare, distriktssköterskor, psykologer och andra som kommit långt med rådgivning om fysisk aktivitet kan vara förebilder för andra, menar Anna Starbrink.

Publicerad 2016-08-03