folkhälsokollens logotyp och inuse awards logotyp

Folkhälsokollen kan vinna pris för bästa användarupplevelse

Webbverktyget Folkhälsokollen är en av tio finalister som kan vinna pris för bästa svenska användarupplevelse i inUse Award 2021.

Gör komplexa data begripliga

”Folkhälsokollen gör komplex data om folkhälsan begriplig genom tydlig och enkel visualisering. En guldgruva för statistiknörden!”

Så lyder juryns motivering när Folkhälsokollen (folkhalsokollen.se) utses till en av tio finalister i inUse Award 2021. Priset delas ut till den digitala tjänst som ger bästa svenska användarupplevelsen och behovslösningen.

–  Vi är både glada och stolta över den här nomineringen som bekräftar att vi lyckats uppnå vårt mål med Folkhälsokollen, det vill säga att tillgängliggöra data som kan göra skillnad för de som jobbar med folkhälsa, säger Vicky Bartelink, projektledare för Folkhälsokollen.

Folkhälsokollen är ett webbverktyg med mängder av hälsodata som ger kunskap om hur livsvillkor, levnadsvanor och hälsa är fördelade och utvecklas över tid i Stockholms län. Med webbverktyget kan du undersöka hälsan i olika kommuner och stadsdelar, samt välja hur du vill visualisera data i form av nedladdningsbara kartbilder, linjediagram, stapeldiagram och tabeller.

– Med all vår hälsodata på ett och samma ställe, kan vi ge politiker, folkhälsostrateger och tjänstemän i såväl Region Stockholm som i kommuner och stadsdelar överskådlig information om både hälsa och sådant som påverkar hälsan i befolkningen, säger Vicky Bartelink.  

Nylanserad med bättre användbarhet

Folkhälsokollen drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i Region Stockholm och har funnits sedan 2016. I maj 2021 lanserades den i en ny version med mer data än tidigare, ett nytt utseende och struktur och förbättrad tillgänglighet och användbarhet.

– När vi gjorde om Folkhälsokollen hade vi som huvudsaklig ambition att göra verktyget enklare att använda – utan att tumma på vare sig funktion eller datamängd, säger Vicky Bartelink.

CES driver flera webbplatser och webbverktyg med koppling till folkhälsa. I år har även Elevhälsoportalen och SkolmatSverige nylanserats.

– Alla tre nylanseringar har utvecklats med användaren i fokus. Att vi nu har en finalist är ett fint kvitto på det, säger Charlotta Kjellberg, kommunikationschef på CES.

Om Folkhälsokollen kammar hem priset får vi veta 21 oktober när vinnaren och två hedersomnämnanden tillkännages. 

Läs mer

Publicerad 2021-10-05