Sluta-Röka-Linjen får fler samtal från oroliga rökare

I samband med utbrottet av coronaviruset covid-19 vill fler sluta röka, skriver Sluta-Röka-Linjen i ett nytt pressmeddelande.

Pressmeddelande 2020-03-31

Risken att drabbas av allvarlig sjukdom på grund av coronavirus är högre bland rökare, visar en nyligen publicerad studie i Kina. När nyheten spreds i svenska medier ökade trycket på Sluta-Röka-Linjen som nu får 25 procent fler samtal jämfört med en vanlig vecka.

– Många rökare är jätteoroliga. Det blir längre samtal, många mår dåligt för att de har svårt att sluta, säger Annelie Johansson, driftsansvarig på Sluta-Röka-Linjen.

Bland personer som under veckan sökte stöd på Sluta-Röka-Linjen för första gången, var det vanligt att vilja sluta röka helt på studs.

– I normala fall rekommenderar vi en plan för att sluta röka där man förbereder sig genom att testa på olika vardagsaktiviteter utan att röka. Men vi har råd för den som vill lägga av helt direkt också. Vi hjälper var och en utifrån var de själva står. Vi finns där som en coach som kan svara på frågor och stötta.

Vissa som ringer har redan varit rökfria under en period, men känner av röksuget starkare nu.

– Vi får också samtal från människor som har blivit arbetslösa och som har börjat röka eller känner suget efter att röka igen. Då försöker vi hjälpa dem att hitta andra sätt att lindra sin oro, säger Annelie Johansson.

Publicerad 2020-03-31

Fakta om Sluta-Röka-Linjen

Sluta-Röka-Linjen är en kostnadsfri stödlinje för alla som har funderingar kring att sluta röka eller snusa.

Här får du samtalsstöd via telefon, 020-84 00 00 och chatt. Du behöver inte gå till en vårdmottagning och du belastar heller inte vården.

Det finns också möjlighet att få information och stöd på olika språk, som arabiska, polska, somaliska, engelska, persiska, dari, tigrinja, spanska, turkiska och ryska via www.slutarokalinjen.se.

Kontaktperson för frågor om pressmeddelandet

Annelie Johansson
driftansvarig Sluta-Röka-Linjen
tel: 08-123 371 03 
e-post: annelie.e.johansson@sll.se