Stora hälsoklyftor i Stockholms län

Skillnader i hälsa märks tydligt mellan olika områden i Stockholms län. Den 16 mars skriver Dagens Nyheter om hälsoklyftorna i Stockholm. Bland annat skriver tidningen att medellivslängden mellan boende i olika områden kan skilja upp emot 18 år. 

DN presenterar, utifrån material från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, statistik som visar på ökande klyftor i hälsa mellan fattiga och rika i Stockholm.

I artikeln "Tunnelbanestationen avslöjar din hälsa" beskriver DN de ökande hälsoklyftorna i Stockholm län. Till exempel lever en högutbildad man i Danderyd i genomsnitt 18 år längre än en lågutbildad man i Vårby. Kvinnor i Rinkeby drabbas dubbelt så ofta av hjärtinfarkt som kvinnor i Vaxholm. Vanliga folksjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och depression drabbar oftare och tidigare människor som lever i Stockholms utsatta förorter.

– Trenden är tydlig – klyftorna ökar, säger Bo Burström, enhetschef på landstingets Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, till tidningen.

Läs artikeln i Dagens Nyheter >

Publicerad 2015-03-16