Stora hälsoklyftor i Stockholms län
Skillnader i hälsa märks tydligt mellan olika områden i Stockholms län. Den 16 mars skriver Dagens Nyheter om hälsoklyftorna i Stockholm. Bland annat skriver tidningen att medellivslängden mellan boende i olika områden kan skilja upp emot 18 år.
DN presenterar, utifrån material från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, statistik som visar på ökande klyftor i hälsa mellan fattiga och rika i Stockholm.
I artikeln "Tunnelbanestationen avslöjar din hälsa" beskriver DN de ökande hälsoklyftorna i Stockholm län. Till exempel lever en högutbildad man i Danderyd i genomsnitt 18 år längre än en lågutbildad man i Vårby. Kvinnor i Rinkeby drabbas dubbelt så ofta av hjärtinfarkt som kvinnor i Vaxholm. Vanliga folksjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och depression drabbar oftare och tidigare människor som lever i Stockholms utsatta förorter.
– Trenden är tydlig – klyftorna ökar, säger Bo Burström, enhetschef på landstingets Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, till tidningen.
Läs artikeln i Dagens Nyheter >
Publicerad 2015-03-16
Senaste nyheterna
-
Utbilda dig till tobaksavvänjare
-
Stora skillnader i förekomst av övervikt och fetma bland barn i Stockholms län
-
Film: Folkhälsorapport 2019 om hälsoläget i Stockholm
-
Kan könsskillnader i vårdkonsumtion förklaras av sjukdomsbörda?
-
Sverige får ny tobakslag
-
Faktablad: Det får förskolebarn att röra på sig mer
-
Film: Stockholm Public Health Lectures om sjunkande medellivslängd
-
Ny studie om psykisk ohälsa
-
Tydligare patientfokus med standardiserade vårdförlopp
-
CES årsrapport 2018