Folkhälsoarbete innebär systematiska insatser för att förbättra människors livsvillkor och uppnå god och jämlikt fördelad hälsa.
Hitta på sidan
Folkhälsoarbetet inom Region Stockholm bedrivs i samverkan med bland annat kommunala förvaltningar, skolor, länsstyrelsen, frivilligorganisationer och myndigheter på nationell nivå.
Visionen för folkhälsoarbetet är att skapa förutsättningar för en god, jämställd och jämlik hälsa för alla genom aktivt hälsofrämjande arbete.
Vad är folkhälsa?
Folkhälsa handlar både om befolkningens hälsotillstånd och om hur hälsan fördelar sig mellan olika grupper i befolkningen. Folkhälsa är det samlade resultatet av individernas hälsa i en befolkning. En god folkhälsa innebär att så många som möjligt i samhället har en bra hälsa, fysiskt och psykiskt, och att hälsan är jämnt fördelad mellan olika grupper.
Hälsans bestämningsfaktorer
Hälsan i befolkningen formas genom ett samspel av många olika faktorer. Inom folkhälsovetenskapen talar vi om hälsans bestämningsfaktorer. Det är en modell som förklarar hur olika faktorer på olika nivåer påverkar människors hälsa, från individuella faktorer som genetik till övergripande samhällsfaktorer som samhällsekonomi.
Hälsan hos individen är ett resultat av processer som pågår under hela livet, där faktorer som uppväxtfamilj, skola, arbete och levnadsvanor formar förutsättningar för ett hälsosamt liv. Dessa påverkas i sin tur av mer övergripande socioekonomiska förhållanden.
Olika faktorer som påverkar individens hälsa kan benämnas risk- och skyddsfaktorer. Riskfaktorer ökar individens mottaglighet och risk för ohälsa, skyddsfaktorer ökar i stället individens motståndskraft. Exempel på en riskfaktor är rökning medan en skyddsfaktor är fysisk aktivitet.
Jämlik hälsa
Folkhälsovetenskapen diskuterar ofta jämlikhet eller ojämlikhet i hälsa. Folkhälsan i Sverige blir generellt bättre över tid, men det finns betydande skillnader. Skillnader i hälsa kan finnas av naturliga skäl, som mellan äldre och yngre befolkningsgrupper. Men ojämlikhet i hälsa finns även mellan andra grupper i befolkningen, då kan man tala om systematiska skillnader i hälsa. Dessa uppstår till följd av sociala strukturer och processer som skapar olika förutsättningar för god hälsa i olika delar av befolkningen. Några vanliga faktorer som brukar ligga till grund för systematiska skillnader i hälsa är utbildningsnivå, kön och födelseland.
Vill du veta mer?
På Lärtorget finns e-utbildningen Folkhälsa - en introduktion. Du som har e-tjänstekort i regionen kan ta del av utbildningen här: Folkhälsa – en introduktion (sll.se)
Folkhälsoarbete i Region Stockholm
Folkhälsoarbetet i Region Stockholm leds på delegation av Hälso- och sjukvårdsnämnden. Inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen finns en grupp, enheten för hälsoutveckling, som har ett övergripande strategiskt ansvar för regionens folkhälsoarbete. Den fungerar också som Region Stockholms samlade beställarfunktion gentemot tre centrumbildningar:
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES)
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) bedriver forskning och epidemiologisk bevakning kring folkhälsa, levnadsvanor och psykisk hälsa samt ger stöd till Region Stockholms verksamheter att implementera och utvärdera metoder och arbetssätt.
Inom CES ges även utbildningar inom levnadsvanor och implementering riktade till dem som arbetar inom vård och omsorg.
Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) arbetar för att minska arbets- och miljörelaterad ohälsa genom att identifiera och förebygga olika risker i arbets- och omgivningsmiljön.
CAMM arbetar med patientutredningar och kartläggning av risker, informationsspridning, undervisning och forskning.
Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning (CHIS)
Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning (CHIS) består av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP), Stockholms centrum för hälsoekonomi (StoCHE) och HTA Region Stockholm.
NASP erbjuder expertstöd och utbildning kring prevention av självmord för vården, psykiatrins vårdgrannar och beslutsfattare inom Region Stockholm. NASP arbetar även med analys och uppföljning av epidemiologiska data samt utveckling av metoder för att förebygga självmord.
StoCHE fokuserar på hur resurser används inom samhället och i hälso- och sjukvården. Syftet är att bidra till ett effektivt och jämlikt vårdutnyttjande samt förbättrad hälsa.
HTA Region Stockholm utvärderar vetenskapligt underlag för nya eller ifrågasatta metoder och processer inom vården. De bidrar även med expertkunskap kring metodutvärdering och prioritering till Region Stockholms hälso- och sjukvårdsverksamhet.