Screening av psykisk ohälsa med Refugee Health Screener

– en uppföljning från Region Stockholm

2020

Sara Delilovic, Ana Hagström, Jad Shedrawy, Knut Lönnroth

Forskning och utveckling, Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Rapport , Hälsa och sjukdom, Psykisk hälsa

I denna rapport redovisas förekomst av psykisk ohälsa mätt med instrumentet Refugee Health Screener i olika undergrupper samt vårdpersonalens upplevelser av det nya arbetssättet.

Närmare 68 miljoner människor världen över befinner sig på flykt undan förföljelse, krig och konflikter. Historiskt sett är det den högsta siffran sedan andra världskriget. Krig och krigets konsekvenser utgör ett stort hot mot människors liv och hälsa och de senaste årens flyktingströmmar har inneburit ökade utmaningar för många samhällssektorer, inte minst för hälso- och sjukvården.

Asylsökande och nyanlända är utsatta grupper med särskilda behov. Hälsa är en mänsklig rättighet och en förutsättning för framgångsrik etablering för individen och för att samhället ska kunna tillvarata migrationens utvecklingseffekter. Både de levnadsförhållanden som ligger bakom flykten och flyktprocessen i sig, är förknippade med betydande hälsorisker. Det är därmed angeläget att hälso- och sjukvårdsbehov bland gruppen tillgodoses.

Sveriges regioner ska erbjuda asylsökande en frivillig hälsoundersökning samt informera och underlätta tillgången till hälso- och sjukvård. Tidigare studier har visat på stor variation kring genomförandet av hälsoundersökningar och brist på standardiserade metoder för att adressera psykisk hälsa.

Rapport-omslag