Rapporten undersöker förekomst av ensamhet i Stockholms län och om sambandet med psykisk och fysisk hälsa, dödlighet och vårdnyttjande.
Ensamhet har fått förnyad uppmärksamhet på grund av coronapandemin. Många har drabbats, men även innan pandemin diskuterades ensamhet som ett eventuellt folkhälsoproblem. Dock saknades kunskap om förekomst av ensamhet över olika åldersgrupper och sambandet med olika hälsoutfall i Stockholms län.
Hur stor är ensamhetsproblematiken i Stockholms län? Vilka grupper är mest utsatta? Och hur hänger ensamhet ihop med hälsoutfall såsom dödlighet och psykisk sjukdom?
Med hjälp av data från Stockholms folkhälsokohort och koppling till registerdata syftar denna rapport till att bidra med kunskap om förekomst av ensamhet i Stockholms län och om sambandet med psykisk och fysisk hälsa, dödlighet och vårdnyttjande.
Rapporten visar att ensamhet inte bara har ett samband med levnadsvanor och psykiskt välbefinnande, utan att det även är relaterat till dödlighet för kvinnor samt psykisk sjukdom för både män och kvinnor.