Metodrapport som redovisar de olika mått på psykisk ohälsa och psykiskt välbefinnande som används i Region Stockholms folkhälsoenkäter huvudsakligen mäter samma fenomen. Målgrupp för rapporten är främst experter inom folkhälsa.
Teoretiskt kan man tänka sig att psykisk ohälsa och psykiskt välbefinnande antingen är varandras direkta motsatser, eller att de delvis mäter olika fenomen. I Stockholms folkhälsoenkäter har psykisk ohälsa huvudsakligen mätts med General Health Questionnaire 12 (GHQ12). Det är en skala som innehåller frågor om negativa känslor och låg funktion kopplat till depression och ångest. Olika skalor som mäter psykiskt välbefinnande som har använts i de undersökta enkäterna är The WHO-10 Well-being index (WHO-10) och The WHO-5 Well-being index (WHO-5) samt The Short WarwickEdinburgh Mental Wellbeing Scale (SWEWBS). Dessa tre innehåller framför allt frågor om positiva känslor och närvaro av psykologisk funktion.
Hur man svarar på frågorna i de olika mätskalorna förklaras i huvudsak av ett
gemensamt underliggande fenomen. Det ger alltså stöd för att, i dessa mätskalor är avsaknad av psykiskt välbefinnande liktydigt med förekomst av psykiska besvär – och vice versa.
Resultaten i denna rapport är viktiga eftersom användandet av välbefinnandeskalor vanligtvis syftar till att fånga något annat eller något ytterligare än psykisk ohälsa.