Hur mår de allra äldsta i Stockholms län?

Hälsa och livsvillkor bland personer som är 85 år och äldre i Stockholms län

2023

Stefan Fors, Antonios Georgelis, Gergö Hadlaczky, Sebastian Hökby, Kyriaki Kosidou, Martina Nord, Andrei Pyko, Anton Lager

Forskning och utveckling, Folkhälsoguiden, Rapport , Boende och närmiljö, Hälsa och sjukdom, Levnadsvanor, Psykisk hälsa, SRHR

Rapporten ger en övergripande bild av hälsan bland de allra äldsta personerna i Stockholms län.

Stockholm blir allt äldre. Under de närmaste tio åren beräknas antalet personer som är 85 år och äldre i Stockholms län att öka med drygt 70 procent, från knappt 50 000 till drygt 86 000. Det är en grupp som präglas av hög sjukdomsbörda. Mot bakgrund av den demografiska utvecklingen vill vi med den här rapporten ge en bred bild av folkhälsan i gruppen. Data är insamlad genom intervjuer, kompletterat med enkäter och registerdata.

Mer än hälften av de äldre personer som vid en intervju tillfrågades om sin hälsa uppgav att den var sämre än ”bra”. Var fjärde person som ingick i undersökningen fick inte frågan, eftersom de var för sjuka eller sköra för att själva kunna svara på frågor. Ungefär 40 procent anger att de har ont i muskler och leder, och 42 procent av kvinnorna och 56 procent av männen att de har fallit minst en gång det senaste året.
Andelen som drabbas av akuta hjärtinfarkter eller andra ischemiska hjärtsjukdomar har minskat över tid, liksom stroke. Andelen som diagnostiserats med cancer årligen har däremot ökat något över tid i gruppen.

 

Rapport förstasida