Det utökade uppdraget för barn och unga med psykisk ohälsa i Region Stockholm

Uppföljning av strukturförändringar inom primärvården

2024

Maria Lalouni, Laura Sakka, Ester Gubi, Henrik Dal, Christina Dalman

Forskning och utveckling, Rapport , Barn och unga, Psykisk hälsa

Sedan december 2021 har primärvården i Stockholm ett utökat uppdrag att erbjuda vård till barn och unga mellan 6 och 17 år med lindrig till måttlig psykisk ohälsa. Yngre barn (0–5 år) erbjuds vård via Malinamottagningar sedan september 2022. I en ny rapport följer Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) upp strukturförändringen. Rapporten visar på variationer i tillgång till vård och brister i jämlikhet.

Strukturförändringen innebar att husläkarmottagningarna fick ett obligatoriskt uppdrag att erbjuda vård för mild till måttlig psykisk ohälsa för barn mellan 6–17 år i en så kallad samverkansmodell. Alla vårdcentraler ska erbjuda grundläggande insatser för psykisk ohälsa, som till exempel stödsamtal och krisstöd. De kan därutöver välja att själva erbjuda så kallade utökade insatser eller att ansluta sig till en närliggande vårdcentral som erbjuder detta. De utökade insatserna utförs av ett team med barnkompetens och kan exempelvis bestå av psykologisk behandling vid mild till måttlig ångestproblematik.


Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) har gett Centrum för epidemiologi och
samhällsmedicin (CES) i uppdrag att följa upp strukturförändringen och undersöka mottagningarnas förmåga att erbjuda vård enligt kraven som ställs och i enlighet med de mål som strukturförändringen syftade till att uppnå.