CES har undersökt sociodemografiska skillnader i deltagandet i ett pilotprojekt med en riktad screening för lungcancer.
Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Tidig upptäckt möjliggör behandling i ett tidigare skede, vilket kan minska dödligheten och förbättra livskvaliteten för de drabbade. Internationella studier visar att riktad screening av högriskgrupper, såsom rökare och före detta rökare, kan minska dödligheten i lungcancer. Samtidigt finns stora utmaningar i att säkerställa att alla grupper i samhället har lika möjlighet att delta i screening. Socioekonomiska faktorer, geografiska skillnader, kulturella hinder och låg hälsolitteracitet kan begränsa deltagandet, särskilt bland grupper som redan löper högre risk för sjukdomen.
År 2024 fick Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i uppdrag av Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland (RCC SG) att undersöka sociodemografiska skillnader i deltagandet i ett pilotprojekt med en riktad screening för lungcancer. Denna rapport belyser ojämlikheter i deltagandet ur ett sociodemografiskt perspektiv. Genom att förstå och adressera dessa skillnader kan screeningprocessen anpassas för att bättre uppnå jämlikhet och inkludering.
Vi hoppas att denna rapport bidrar till en fördjupad förståelse för de systematiska skillnader som identifierats i pilotprojektet och att våra resultat kan ligga till grund för fortsatta diskussioner och beslut inom lungcancerscreening. Vår förhoppning är att vi tillsammans kan skapa förutsättningar för en jämlik vård och förbättrad folkhälsa.