2025:6 Att främja vaccinationer

Erfarenheter och strategier från olika verksamheter inom hälso- och sjukvården

2024

Carl Vahtra, Annabell Kantner, Anna Bergström

Forskning och utveckling, Rapport , Barn och unga, Hälsa och sjukdom

Rapporten redogör för en kvalitativ studie med hälso- och sjukvårdspersonal i syfte att bidra med förbättrad kunskap om hur vaccinationstäckningen kan främjas i Stockholms län. Rapporten täcker hälso- och sjukvårdspersonalens upplevda utmaningar, erfarenheter och behov i vaccinationsarbetet, och ska kunna användas vid planering av skräddarsydda vaccinationsinsatser.

Vaccinationer förebygger sjukdomar och är en av de mest effektiva och kostnadseffektiva medicinska insatserna som finns. Men det behövs ofta en hög vaccinationstäckning i hela befolkningen för att minska insjuknanden, behov av sjukvård och dödsfall. Trots att vacciner är beprövade och används i stor skala finns det frågor och funderingar kring vaccinationer bland befolkningen. En del människor väljer att avstå vaccin och skälen är ofta komplexa.


I Stockholms län varierar vaccinationstäckningen för vaccination mot covid-19, säsongsinfluensa, humant papillomvirus (HPV), mässling, påssjuka och röda hund (MPR) utifrån geografiskt område. I socioekonomiskt utsatta områden är täckningsgraden ofta lägre än genomsnittet. Det finns också variation i vaccinationstäckning mellan olika demografiska grupper. Utvärderingar har till exempel visat att vaccination mot covid-19 var lägre bland utrikesfödda samt personer som sökte vård inom psykiatrin. Det finns en rad utmaningar som behöver åtgärdas för att åstadkomma en hög och jämlik vaccinationstäckning.

Som exempel kan nämnas att vårdpersonal behöver ha kunskap och färdigheter att prata med personer som har frågor och funderingar om vaccin och vaccinationer. De behöver också ha tillgång till journaler med uppgifter om tidigare vaccinationer för den enskilde patienten, något som i dagsläget inte finns och som därigenom försvårar det vaccinationsfrämjande arbete.


Som ett led i arbetet med en ökad och jämlik vaccinationstäckning inom Region Stockholm har Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) på uppdrag av hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) genomfört en kvalitativ studie med hälso- och sjukvårdspersonal som ska bidra med förbättrad kunskap om hur vaccinationstäckningen kan främjas i Stockholms län. Rapporten täcker hälso- och sjukvårdspersonalens upplevda utmaningar, erfarenheter och behov i vaccinationsarbetet, och ska kunna användas vid planering av skräddarsydda vaccinationsinsatser.