Varje år tar cirka 300 personer i Stockholms län sina liv. En kartläggning av vårdkontakter hos personer som avled i självmord under 2015 visar att en majoritet av dem hade haft kontakt med hälso- och sjukvården. Denna delrapport berör vårdkonsumtion, besvär och psykosociala påfrestningar.
Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning (CHIS) och Karolinska Institutet har genomfört en kartläggning av vårdkontakter hos personer som avled i säkra självmord under 2015 i Stockholms län. Syftet är att öka förståelsen för självmordsnära personer och deras interaktion med vården.
Journalgranskningsstudien visar att nästan 90 procent av de som avled i självmord hade kontaktat vården inom två år före dödsfallet. Av dessa hade 14,3 procent haft en vårdkontakt så sent som inom ett dygn före självmordet. Kvinnor hade generellt fler vårdkontakter än män under månaderna före självmordet, men denna skillnad minskade närmare dödsfallet.
Flera av de personer som besökt en läkare under den sista månaden före sitt självmord hade dokumenterade psykosociala påfrestningar, såsom relationssvårigheter, ensamhet, mobbning, diskriminering och hemlöshet. Vissa framställdes i journalerna som att de levde med högre belastning, med flera noterade psykiska och psykosociala besvär.