Färre aborter men skillnaderna mellan grupper är stora

Mellan år 2018 och 2022 har antalet aborter minskat i Stockholms län, men det finns stora skillnader mellan olika sociodemografiska grupper. Det visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES), som betonar behovet av ökat preventivt arbete för att minska antalet oönskade graviditeter.

Möjligheten till abort är central

Antalet aborter har minskat bland flickor och kvinnor i Stockholms län de senaste åren. År 2018 gjordes 18,3 aborter per 1 000 flickor och kvinnor i åldrarna 15–49 år. Fyra år senare hade antalet sjunkit till 16,8 aborter. Den lägsta noteringen gjordes under pandemiåret 2021, då var antalet aborter 16,1 per 1 000 kvinnor.

- Aborter är inte ett problem i sig. Möjligheten till abort är central för att uppnå en god och jämlik hälsa i befolkningen och en rättighet i Sverige. Oönskade graviditeter, som föranleder aborter, kan dock delvis förebyggas, säger Désirée Lichtenstein, biträdande chef vid enheten för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på CES och en av rapportens författare.

Stora sociodemografiska skillnader i abortfrekvens

Trots minskningen är skillnaderna stora mellan olika sociodemografiska grupper i länet, visar rapporten. Till exempel har kvinnor utan gymnasieutbildning mer än dubbelt så hög abortfrekvens som de med eftergymnasial utbildning.

Rapporten visar liknande skillnader kopplat till både inkomst och födelseland. Abortfrekvensen är betydligt högre bland flickor och kvinnor födda i Sverige jämfört med de som är födda i övriga Europa.

Vanligast förekommande är aborter bland kvinnor i åldrarna 25–34 år, medan de sker mer sällan bland tonåringar.

Majoriteten av aborterna i Stockholms län utförs numera som medicinska aborter i hemmet. Den metoden har blivit allt vanligare. En av tre kvinnor som genomförde en abort år 2022 hade även gjort en tidigare abort under de senaste fem åren.

Behov av stärkt preventivt arbete för att minska oönskade graviditet

För att minska oönskade graviditeter krävs ett starkt preventivt arbete i Stockholms län.

- Det behövs inkluderande och fungerande insatser så att alla i behov får tillgång till säkra preventivmedel och god preventivmedelsrådgivning , oavsett bakgrund och kön, säger Désirée Lichtenstein.

CES presenterar fem insatsområden.

  1. Stärk primärvårdens preventiva arbete genom att säkerställa tillgång till effektiv rådgivning och preventivmedel för alla individer i fertil ålder och målgruppsanpassad information.
  2. Stärk preventivmedelsrådgivning i samband med abortbesök.
  3. Utvärdera och säkerställ kvaliteten på abortvården.
  4. Utvärdera interventionen subventionerade preventivmedel, för att säkerställa att den bidrar till jämlik hälsa.
  5. Fördjupa förståelsen för skillnaderna mellan olika grupper och utveckla inkluderande och effektiva insatser för att förebygga oönskade graviditeter.

Slutligen betonar rapporten vikten av samhällsinsatser för att minska antalet oönskade graviditeter. Ett exempel är skolundervisning i ämnet ”sex, samtycke och relationer”.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

 Kontakt

Désirée Lichtenstein

Bitr enhetschef
läkare ST