Se inspelning från Stockholm Public Health Lectures om flickors och kvinnors hälsa
Se inspelningen från Stockholm Public Health Lectures den 4 december 2024 om flickors och kvinnors hälsa genom livet.
Föreläsningen bjuder på två talare på temat kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och följs av ett panelsamtal om jämlikhet i frågan.
Sexuell och reproduktiv hälsa är viktigt genom livet, och många tonårsflickor och kvinnor drabbas av olika problem under en livstid. Vi vet att kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa ser olika ut i olika grupper, liksom vårdsökandet och de behandlingar som ges. Det är till exempel vanligare att kvinnor med hög utbildning och goda inkomster får vård för besvär relaterade till vanliga kvinnosjukdomar, jämfört med kvinnor med kortare utbildning och låg inkomst. Skillnader i sexuell och reproduktiv hälsa syns även när man jämför olika geografiska områden i Stockholms län.
Professor Inger Sundström Poromaa, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Reproduktiv hälsa, Uppsala universitet föreläser om tonårsflickors och unga kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa
Föreläsningens titel: Menstruationsproblem – vanligt och kostsamt.
Professor Angelica Lindén Hirschberg, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet, kommer att tala om klimakteriet och äldre kvinnors sexuella hälsa.
Föreläsningen följs av en paneldiskussion där bland andra Seinab Hilowle, sexualpolitiskt sakkunnig, RFSU och Sara Broger, samordnare i ungdomsmottagningsfrågor; Storsthlm och Johanna Andersson, chef för Liljeholmens gynekologiska mottagning deltar. Även representanter för regionen kommer att delta.
Målet i den nationella SRHR-handlingsplanen är en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa. Panelen diskuterar bland annat vilka hinder som behöver rivas för att åstadkomma det och var de största möjligheterna till förbättrad hälsa finns.
Stockholm Public Health Lectures
Föreläsningen är en del av serien Stockholm Public Health Lectures, SPHL, som Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) arrangerar tillsammans med Institutionen för global hälsa vid Karolinska institutet.