- Nyheter
- Befintlig sida: Sexuella trakasserier – vanligt fem år e...

Sexuella trakasserier – vanligt fem år efter metoo
En av tre unga kvinnor i Stockholms län har utsatts för sexuella trakasserier under det senaste året. Det visar data från folkhälsoenkäten Hälsa Stockholm 2021 som nu har sammanställts i en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES). Totalt uppgav 5,5 procent av de som svarade på enkäten att de hade blivit utsatta för sexuella trakasserier under det senaste året.
Rapporten visar att kvinnor generellt är mer utsatta än män och att utsattheten minskar med stigande ålder, vilket överensstämmer med tidigare studier. I åldersgruppen under 25 år har en av tre kvinnor utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. I gruppen kvinnor 25–34 år är det en av åtta och i gruppen 35–44 år är det en av 13. För män är det som mest en av 18, i den yngsta åldersgruppen.

Flera grupper identifierade som extra utsatta
– Unga kvinnor är fortsatt en riskgrupp för sexuella trakasserier, men problemet är inte begränsat till dem. Förutom unga kvinnor finns det fler grupper som verkar vara särskilt utsatta och som borde skyddas i det förebyggande arbetet, säger Malin Hagland, författare till rapporten.
Resultaten från folkhälsoenkäten visar att bisexuella kvinnor är speciellt utsatta för sexuella trakasserier. När man justerat resultaten för skillnader i ålder uppskattas 13,4 procent av de bisexuella kvinnorna ha utsatts för sexuella trakasserier, jämfört med cirka 8 procent för homo- och heterosexuella. För män finns en delvis annan fördelning, där bi- och homosexuella män uppskattas vara lika utsatta som homo- och heterosexuella kvinnor (cirka 8 procent) medan endast 2 procent av de heterosexuella männen var utsatta.
– Den höga utsattheten bland kvinnor brukar förklaras med könsnormer och maktstrukturer i samhället. Men könsnormer kan begränsa mäns benägenhet att rapportera och självuppskatta utsatthet, vilket även är viktigt att ha i åtanke, säger Malin Hagland.
Rapporten visar också att studenter, arbetslösa och sjukskrivna verkar vara något mer utsatta för sexuella trakasserier än lönearbetare och pensionärer.
Förebyggande insatser kan riktas mot utsatta grupper
Rapporten lyfter behovet av fortsatt förebyggande arbete mot sexuella trakasserier.
– Resultaten bekräftar att sexuella trakasserier är ett vanligt problem. Utsatthet för sexuella trakasserier kan leda till ökad ohälsa och därför är det otroligt viktigt att arbeta förebyggande. Det arbetet bör ta hänsyn till att vissa grupper är extra utsatta. Vi har visat att kön, ålder och sexuell läggning är viktigt att ta hänsyn till. Eventuellt också socioekonomiska faktorer, som sysselsättning, säger Malin Hagland.
Exempel på förebyggande arbete som nämns i rapporten är normbrytande insatser och så kallade bystander-interventioner. Rapporten lyfter att män bör inkluderas i förebyggande åtgärder eftersom tidigare forskning har visat att de är den vanligaste förövaren.
Mer kunskap behövs för fortsatt arbete
Rapporten lyfter också behovet av mer kunskap om sexuella trakasserier.
– Vi har inte underlag för att analysera hur sexuella trakasserier har förändrats över tid. Det behöver vi för att kunna utvärdera de förebyggande insatserna. Vi skulle också behöva veta mer om var sexuella trakasserier förekommer, vilken typ som är vanligast, i vilken utsträckning de sker online och vem som är förövare. Vi behöver helt enkelt mer data, säger Malin Hagland.
Kontakt
Charlotta Kjellberg
Enhetschef Pressansvarig
Foto: Mickes fotosida/Mostphotos
Publicerad 2022-10-26
Senaste nyheterna
- Nu öppnar ”Miljöhälsa på karta” – ett nytt verktyg för kommuners miljöhälsoarbete
- Workshop om klimakteriebesvär - rådgivning och behandling
- Utbildningssatsning för att stärka kunskapen om självmordsprevention i Stockholms län
- Föräldrabroschyren En bra början kommer ut i ny version
- Ny utbildning om folkhälsa för medarbetare inom vården
- Fler behöver screenas för högt blodtryck
- Se inspelning från Stockholm Public Health Lectures om flickors och kvinnors hälsa
- Save the date: Suicidprevention 2025
- Fördubbling av andelen stockholmare som identifierar sig som bisexuella
- Färre aborter men skillnaderna mellan grupper är stora