Cannabisbrottens geografi i Stockholms län

Delrapport 2 i en serie om cannabisproblematiken bland unga vuxna i Stockholms län

2022

Vania Ceccato, Ioannis Ioannidis, Gabriel Gliori, Jeanette Bakhaya, Farah Kassem, Elena Kokkalis, Mats Wilhelmsson, Mia-Maria Magnusson

Forskning och utveckling, Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Rapport , Barn och unga, Boende och närmiljö, Levnadsvanor, Psykisk hälsa

Rapporten undersöker när, var och av vem cannabisbrott begås. Rapporten beskriver också hur cannabisbrott påverkar lokalsamhället.

Cannabis är den i särklass vanligaste drogen i Sverige och användningen är större i Stockholm än resten av landet. Konsumtionen är högst hos unga vuxna.
Cannabisanvändning har negativa hälsoeffekter som inkluderar en hög risk för beroende och sannolik koppling till allvarlig psykisk sjukdom.

Cannabis har också stora negativa sociala effekter och påverkan på brottslighet. Högkonsumenter klarar sig betydligt sämre i skolan och på arbetsmarknaden, samtidigt som den illegala cannabismarknaden driver kriminalitet och är en möjlig orsak till det ökande vapenvåldet.

Cannabis kan alltså leda till en sämre och mindre jämlik folkhälsa både direkt och indirekt. Sverige har en unik lagstiftning inom narkotikaområdet och drogens inverkan på folkhälsa kan därmed vara annorlunda i Stockholm jämfört med storstadsregioner i andra länder. 

 

Omslag Tapport 2022:2